- Konu Yazar
Cilt Bakımında Doğru Katmanlama Nasıl Yapılır?
1. Temiz ciltle başlayın
Cilt bakımının temeli temizliktir.
● Sabahları sadece suyla durulama veya hafif bir temizleyici yeterlidir.
● Akşamları özellikle makyaj veya güneş kremi kullandıysanız çift aşamalı temizlik önerilir:
İlk adım: Yağ bazlı temizleyici
İkinci adım: Su bazlı jel temizleyici
2. Reçeteli ilaçlar (varsa)
Eğer dermatoloğunuzun önerdiği akne, rosacea vb. için bir krem/ilaç varsa, temiz ve kuru cilde ilk olarak onu uygulamalısınız. Bu adımda başka hiçbir ürün olmamalı.
3. Tonik veya esans (isteğe bağlı)
Bu adım cildi nemlendiriciye hazırlamak ve bariyer desteği sağlamak için faydalıdır. Özellikle Kore bakım rutinlerinden tanıdığımız bu ürünler artık batıda da yaygınlaşıyor.
4. Serumlar
Serumlar, spesifik cilt problemlerini hedefler. Sıralama genellikle en ince yapılıdan en yoğun yapılıya şeklindedir:
● C vitamini serumu: Sabah kullanılır, antioksidan koruma sağlar.
● Hyaluronik asit serumu: Nemlendirme sağlar.
● Tedavi serumları: Lekeler, kızarıklık veya cilt tonu eşitsizliği için kullanılır.
5. Retinoidler (akşamları)
Retinol, retinal veya tretinoin gibi retinoidler; ince çizgiler, akne, matlık gibi sorunlara karşı güçlüdür. Hassas ciltliyseniz önce nemlendirici veya serumla tamponlayarak uygulayın.
6. Nemlendirici
Tüm bu adımlardan sonra cildi yatıştırmak ve nemi hapsederek cilt bariyerini güçlendirmek için nemlendirici uygulanır.
7. Gündüzleri: Güneş kremi
En son adım daima güneş kremi olmalı.
- Güneş kreminin üzerine nemlendirici sürülmez.
- Güneş kremi “cilt bakım kıyafetinizin ceketi” gibidir – en dışta olmalıdır.
Peki Ya Asitler (Eksfoliyanlar)?
Kimyasal eksfoliyanlar (AHA, BHA, PHA), cildi arındırmak, hücre yenilenmesini desteklemek ve cilt tonunu eşitlemek için idealdir.
Uygulama: Temiz ve kuru cilde, tonikten önce uygulanır.
● Hafif asitler: Haftada birkaç kez kullanılabilir.
● Güçlü asitler: Haftada 1–2 kez yeterlidir. Aynı gün retinol ya da C vitamini gibi güçlü içeriklerle kombinlenmemelidir.
Cilt Döngüsü Nedir?
Cilt döngüsü, her gün aynı aktif içerikleri kullanmak yerine onları belirli aralıklarla uygulamaktır. Bu, cildin tahriş olmasını engeller ve iyileşme zamanı sağlar.
Örnek 4 günlük cilt döngüsü
1. Gece: Eksfoliyan
2. Gece: Dinlenme (sadece nem ve destek ürünleri)
3. Gece: Retinoid
4. Gece: Retinoid veya yeniden dinlenme
Bu döngü kişiselleştirilebilir. Hassas ciltliler daha uzun iyileşme günleri ekleyebilir.
Az, Öz ve Etkili
Doğru ürünleri, doğru sırayla ve cilt tipinize göre uygulamak; karmaşık değil, bilinçli bir rutinle mümkün.
Sadeleştirin, istikrarlı olun, cildinize zaman tanıyın.
1. Temiz ciltle başlayın
Cilt bakımının temeli temizliktir.
● Sabahları sadece suyla durulama veya hafif bir temizleyici yeterlidir.
● Akşamları özellikle makyaj veya güneş kremi kullandıysanız çift aşamalı temizlik önerilir:
İlk adım: Yağ bazlı temizleyici
İkinci adım: Su bazlı jel temizleyici
2. Reçeteli ilaçlar (varsa)
Eğer dermatoloğunuzun önerdiği akne, rosacea vb. için bir krem/ilaç varsa, temiz ve kuru cilde ilk olarak onu uygulamalısınız. Bu adımda başka hiçbir ürün olmamalı.
3. Tonik veya esans (isteğe bağlı)
Bu adım cildi nemlendiriciye hazırlamak ve bariyer desteği sağlamak için faydalıdır. Özellikle Kore bakım rutinlerinden tanıdığımız bu ürünler artık batıda da yaygınlaşıyor.
4. Serumlar
Serumlar, spesifik cilt problemlerini hedefler. Sıralama genellikle en ince yapılıdan en yoğun yapılıya şeklindedir:
● C vitamini serumu: Sabah kullanılır, antioksidan koruma sağlar.
● Hyaluronik asit serumu: Nemlendirme sağlar.
● Tedavi serumları: Lekeler, kızarıklık veya cilt tonu eşitsizliği için kullanılır.
5. Retinoidler (akşamları)
Retinol, retinal veya tretinoin gibi retinoidler; ince çizgiler, akne, matlık gibi sorunlara karşı güçlüdür. Hassas ciltliyseniz önce nemlendirici veya serumla tamponlayarak uygulayın.
6. Nemlendirici
Tüm bu adımlardan sonra cildi yatıştırmak ve nemi hapsederek cilt bariyerini güçlendirmek için nemlendirici uygulanır.
7. Gündüzleri: Güneş kremi
En son adım daima güneş kremi olmalı.
- Güneş kreminin üzerine nemlendirici sürülmez.
- Güneş kremi “cilt bakım kıyafetinizin ceketi” gibidir – en dışta olmalıdır.
Peki Ya Asitler (Eksfoliyanlar)?
Kimyasal eksfoliyanlar (AHA, BHA, PHA), cildi arındırmak, hücre yenilenmesini desteklemek ve cilt tonunu eşitlemek için idealdir.
Uygulama: Temiz ve kuru cilde, tonikten önce uygulanır.
● Hafif asitler: Haftada birkaç kez kullanılabilir.
● Güçlü asitler: Haftada 1–2 kez yeterlidir. Aynı gün retinol ya da C vitamini gibi güçlü içeriklerle kombinlenmemelidir.
Cilt Döngüsü Nedir?
Cilt döngüsü, her gün aynı aktif içerikleri kullanmak yerine onları belirli aralıklarla uygulamaktır. Bu, cildin tahriş olmasını engeller ve iyileşme zamanı sağlar.
Örnek 4 günlük cilt döngüsü
1. Gece: Eksfoliyan
2. Gece: Dinlenme (sadece nem ve destek ürünleri)
3. Gece: Retinoid
4. Gece: Retinoid veya yeniden dinlenme
Bu döngü kişiselleştirilebilir. Hassas ciltliler daha uzun iyileşme günleri ekleyebilir.
Az, Öz ve Etkili
Doğru ürünleri, doğru sırayla ve cilt tipinize göre uygulamak; karmaşık değil, bilinçli bir rutinle mümkün.
Sadeleştirin, istikrarlı olun, cildinize zaman tanıyın.